A Képzőművészet szak 2021-es felvételi menetrendje

 

Megjegyzés: a járvány miatt 2020  a felvételi vizsgát online szervezzük meg.

Kivételes esetekben, ha a felvételizők nem rendelkeznek megfelelő technikai felszereltséggel, kérhetik az offline felvételit. Az ez irányú kérelmet a beiratkozás alkalmával kell benyújtani.

 

Beiratkozás

2021. július 12-21.

Felvételi vizsgák időpontja

2021. július 22-23.

Eredményhirdetés

2021. július 22-27.

Fellebbezés

eredményhirdetéstől számított 48 órán belül

Anyakönyvezés

2021. július 22-29.

 

Helyek száma:  tandíjmentes: 23 tandíjas: 12 összesen: 35

Fellebezés: az eredményhírdetéstől számítva 48 órán belül

 

Képzőművészet-Grafika szak, BA alapképzés

 

  1. Próba:

Természet utáni rajz pl. csendélet, portré, stb. a hagyományos rajzeszközök segítségével: (ceruza, szén, tus, pasztell). A felvételire jelentkezők a beiratkozásnál benyújtanak egy rajz-mappát, minimum 10 rajzzal, amit hagyományos rajzeszközökkel készítettek. A rajzokat egy mappàba helyezve eljuttatják a Művészeti Kar titkárságára vagy postán, vagy személyesen (Oradea – 410209 str. Primariei nr. 27 ). A rajzmappa meg kell, hogy érkezzen a titkárságra legkésőbb a beiratkozás napján. A titkárság biztosítja a mappa anonimitását, azzal, hogy letakarja a jelentkező nevét és a lezárt borítékra ráírja a jelentkező beiratkozási számát. A borítékot lezárják és a bizottság egyik tagja aláírja. A vizsga napján a bizottság felnyitja a borítékokat és az összes rajzra egyetlen jegyet ad, 1-től 10-ig.

 

Ennek a feladatnak a jelentősége, a megfigyelő képesség, az arányérzék, a tömeg visszaadásának és a kifejezési készségnek a felmérése.

 

2.1. Próba: 

      2021.07.22 - 9 óra

Kreatív gyakorlat, amely az alkotói fantázia, a kompozíciós készség, az alkalmazott grafikára való hajlam megállapítására irányul. A gyakorlathoz felhasználható anyagok: különböző rajzeszközök, színes ceruza, akvarell stb. folyóiratból kivágott betűtípusok, fotók, színes felületek és papírragasztó. A munkát 50*70 cm méretben kell megalkotni. A vizsga ideje 4 óra.

 

A próba a felvételi napján zajlik, online. A felvételizők meghívást kapnak egy online platformra, ahol megkapják a gyakorlati próba témáját és kérdéseket tehetnek fel ezzel kapcsolatban. Majd mindvégig a bekapcsolt kamera előtt fognak dolgozni. úgy, hogy teljes alakjuk látható maradjon. A munka befejezése vagy a 4 óra eltelte után lefotózzák az eredményt (1 fotó a teljes munkáról, 3 fotó a munka releváns részleteiről), és a fotókat elküldik a titkárság email címére mt@partium.ro. A felvételizőknek biztosítaniuk kell a fényképek jó minőségét. 

Amennyiben a felvételiző nem tartja be a fenti szabályokat, a versenyből kizárható.

A vizsga időtartama 4 óra.

 

 

 

2.2. Próba:

      2021.07.23 - 9 órával kezdődően

Interjú a felvételiző személyes alkotói mappája kapcsán, melynek tartalmaznia kell különböző médiumban – mint rajz, fotó, alkalmazott grafikai kompozíció (graphic design, könyvgrafika, plakát), számítógépes grafika, videóklip, számítógépes animáció vagy intermédia típusú elképzelés - kb. 25 darab általa készített alkotást.

Az interjú célja: letesztelni a jelentkező diák intellektuális beállítottságát, intelligenciáját és a szakosítási iránynak megfelelő képességét. A személyes alkotói mappát a felvételizők egy borítékba helyezve eljuttatják a Művészeti Kar titkárságára vagy postán, vagy személyesen (Oradea – 410209, str. Primariei nr. 27 ).  A személyes alkotói mappa meg kell, hogy érkezzen a titkárságra legkésőbb a beiratkozás napján. A felvételizők meghívást kapnak egy online oktatói platformra és az interjú az egész bizottság előtt fog zajlani.

 

A felvételi jegy összetétele:

 

50% természet utáni rajz

40% kreatív gyakorlatok és interjú

10% érettségi átlag