Sajtóközlemények

2013.09.03

Alkalmazott víziók – a nagyváradi PKE hallgatóinak munkái a Magyar Alkotóművészek Házában

Szeptember 6-án pénteken 19 órától nyitja kapuit a budapesti Magyar Alkotóművészek Házában (Olof Palme Ház) a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Képzőművészet Tanszékének jubiláló kiállítása. Az Alkalmazott Víziók címet viselő kiállítás alkalmával a hallgatók munkái kerülnek bemutatásra.

A kiállítás azért jött létre, hogy a jubileumát ünneplő  Képzőművészet Tanszék a Nagyváradon immár 10. éve folyó képzőművészeti oktatás eredményét most megismertesse a budapesti nagyközönséggel is.

Az "Alkalmazott víziók" koncepció, amely köré az egész kiállítás épül, egyféle pragmatikus jövőkép az erdélyi huszonévesektől. A PKE Képzőművészet szakán főleg alkalmazott művészeti feladatköröket érintenek, tágan értelmezve azokat, megvalósításra használva a kortárs vizuális kommunikációban fellelhető összes eszközt.

A kiválasztott munkák között találhatunk grafikákat, digitális nyomatokat, installációkat és videó projekciókat is. Az alkotások tematika szerint kerültek csoportosításra. Az érintett területek között megtalálható a szociális témakör (többek között a magyar árvíz- és a devecseri katasztrófák is terítékre kerülnek), a digitális (fotómanipuláció) kategória, a mesteri képzésben résztvevő diákok munkáiból készült plakátok, de lesz könyvgrafika és csomagolástervezés rész is, illetve az erdélyi termékek megismertetésére készült kampányok (óriás plakát, film) is bemutatkoznak. Külön kategóriát szántak az elmúlt 5 év alatt a Szentendrei Grafikai Műhelyben készült grafikáknak, szitanyomatoknak és szentendrei Pap-szigeti alkotótáborban készült munkáknak. Az installációk és a videó munkák pedig külön-külön teremben kerülnek bemutatásra.

A kiállítást az érdeklődők 2013. szeptember 29-ig tekinthetik meg, fővédnöke Tőkés László, a PKE elnöke, EU parlamenti képviselő.