BIP alkotótábor Hegyközszentmiklóson

2023. július 9 és 15 között a PKE Művészeti Tanszékének szervezésében rendhagyó alkotótábor nyílik Hegyközszentmiklóson. Az Erasmus+ program keretén belül megszervezett kezdeményezés során a Partiumi Keresztény Egyetem, a Jan Matejko Művészeti Akadémia, valamint az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem 22 képzőművész hallgatója oktatóik kíséretében vezetett alkotási folyamatokban vehet részt.

A közös munka során természetművészeti alkotások készítésére, tájrevitalizációs programok megtervezésére és megvalósítására kerül sor. A kezdeményezés célja, hogy autentikus környezetben, a természet adja az alkotások matériáját és az alkotómunka inspirációját, hogy a hallgatók a természetes anyagokkal dolgozva fogalmazzanak, illetve jelenítsenek meg új gondolatokat. Így születik meg a művészet a természetért, amely a művészi produktumot elsősorban a természetből nyerve beszél a környezettudatosságról.

A nyári művésztelepen lehetőség nyílik növényekkel dolgozni, valamint olyan ősi építőanyag felhasználásával alkotni, mint a vályog, amely az Érmelléki otthonok falainak alapjául szolgált.

Kiemelt jelentősége van annak, hogy a természettől kapott növényekkel, agyaggal, iszappal  kevert homogén massza adja meg egy művészi gondolat közegét. A vályog nem ismeretlen az Érmelléken. Ahol vályogon képződik a talaj, ott fokozott termőképességű, élőbb területeket találunk. A vályog ezért a melegség, a növekedés, a fejlődés szimbóluma, vályoggal dolgozni pedig azt jelenti, hogy élő anyagot hívunk segítségül az élő gondolat kifejezéséhez.