SCRATCH YOUR MIND! – C:A:H –

Nyílt pályázati felhívás fiatal vizuális művészeti, fotó-, animációs és filmművészeti hallgatók és pályakezdő alkotók számára. Tudj meg többet a Countryside Animafest Cyprus és a Primanima fesztivál közös alkotói workshopjáról.

https://www.primanima.hu/primazine/c-a-h-felhivas-2024?fbclid=IwAR2AYqdURzjGE6b2fyl8JROdMPBxRYCdk5brsFH105s4n--oCMTUnm3hIjw

Contemporary Animation Horizons (C:A:H) egy többfordulós nemzetközi workshop és animációs filmtábor, mely Cipruson és Magyarországon valósul meg több kísérő eseménnyel együtt egész évben. Ez a tehetséggondozó kezdeményezés immár 2. kiadása. A gyakorlati műhelymunkákat egy sor a szélesebb közönség számára is nyitott rendezvény (vetítések, mesterkurzusok, fórumok és kiállítások) egész sora kíséri Cipruson és Magyarországon, amelyek célja, hogy rávilágítsanak a kísérleti animációs filmben rejlő lehetőségekre. A tavalyi évben a kollázs animáció került a középpontba, nézd meg a C:A:H első kiadásának szöveges összefoglalóját itt!

5 ciprusi és 5 magyar kiválasztott pályázó vehet részt egy többfordulós, egyedülálló, gyakorlatorientált kísérleti workshopon a Countryside Animafest Cyprus-on, a ciprusi Salamiou-ban és a Primanima Nemzetközi  Elsőfilmes Animációs Filmfesztivál  helyszínén, Budaörsön. A résztvevők a képzőművészet különböző területeiről érkezhetnek. Úgy hisszük a különböző gyakorlatok gyümölcsöző kreativ kollaborációknak adnak teret. A program fő célja, hogy a fiatal művészeket kísérletezésre és a közös alkotás határainak feszegetésére ösztönözze. A program során a kísérleti filmkészítés iránya nagyon fontos szerepet játszik a koncepció kialakításában és megvalósításában. Erre alapozva támogatjuk a fiatal tehetségek megerősödését, új, alternativ utakat mutatva a kereskedelmi filmipar hagyományai helyett.

LEÍRÁS–"Karcold a vásznat analógban!"

A 2024-es nemzetközi animációs műhely során egy rendkívüli filmkészítési technikára, a filmkarcolásra vagy más néven direkt animációra fókuszálunk. Külön öröm, hogy idén Steven Woloshenkortárs kanadai filmalkotó lesz szakmai mentorunk, a C:A:H 2024 magyarországi és ciprusi filmes táboraiban. Steven megközelítése közismert és elismert a kísérleti filmkészítésben. Nagy érdeklődéssel várjuk filmkarcoló workshopját, és további a technikához kapcsolódó szakmai eseményekkel egészítjük ki a programot a látogatása során.


A filmkarcolás a 16 mm-es vagy 35 mm-es filmre történő közvetlen rajzolás és kaparás művelete. Kísérletezz kézzel és kamera nélkül a kamera nélküli animációban, közel az anyagokhoz, ahol a képeket festékkel, filctollal és tintával festjük az átlátszó és fekete filmre. Az anyag átalakításával az absztrakciók széles skálája teremthető meg, míg a már filmre rögzített képi anyagot kézi rajzolással, festéssel, karcolással, rongálásokkal vagy módosításokkal kiegészíthetjük és átalakíthatjuk. Maga a kísérleti technika illeszkedik a műhelysorozatunk alapgondolatához: célunk, hogy a résztvevőket kihívás elé állítsuk a filmkészítés közelmúltbeli és mainstream mintáitól, formáitól és módszereitől eltérő alkotási metódusokkal. A műhelysorozatot olyan fiatal alkotóknak szánjuk, akik kíváncsiak a filmkészítés e sajátos megközelítésének mechanikájára, és úgy érzik, hogy saját filmalkotás létrehozásakor törekszenek arra, hogy egy különleges vizuális művészi nyelvet és a hagyományos vagy digitális kontextusban megszokottól eltérő gondolkodásmódot képviseljenek.
primanima

forrás: mt.partium.ro